Järnvägsbranschen: samverkan skapar affärer

Margareta Berg är styrelseordförande för Järnvägsklustret och en av de som startade upp initiativet 2013. Hon har arbetat i järnvägsbranschen de senaste 25 åren och har jobbat med allt ifrån stora leveransprojekt, underhåll, ombyggnad, materialförsörjning, fordonsanskaffning och trafikavtal. Hon har erfarenhet både från beställarsidan och utförarsidan. Inför Järnvägsklustrets årsstämma i april har vi ställt henne några frågor.


Hur har året sett ut för järnvägsklustret?

– Vi precis som många andra drabbades hårt av pandemin. Vår verksamhet har varit mycket präglad av fysiska möten och seminarier, här har vi varit tvungna att tänka om. Vi har ju också jobbat väldigt nära Västerås Science Park under några år som tyvärr lades ned förra året. Motgångarna till trots har det gett oss chans till en nystart och omstart, bland annat med en ny fantastisk verksamhetsledare. I samband med de omställningar som skett har vi fått igenom ett stort projekt som betyder mycket för verksamheten – projektet Järnvägsbranschen som omställningskraft för en klimatsäker infrastruktur. Året som varit har gett oss stora möjligheter att förstärka vårt erbjudande och vi kan nu erbjuda våra medlemmar rådgivning kring projektfinansiering som går att söka och olika samverkansmöjligheter i större utsträckning än tidigare. Det är vi väldigt stolta över och vi ser verkligen fram emot 2022.


Vad har varit extra spännande?

– Spännande är att vi under pandemin har fått mer tid att jobba tillsammans med Trafikverket och andra intressenter gällande testspåret mellan Tillberga och Tortuna, vilket har resulterat i ett rejält kliv framåt i processen och ser fram emot kommande tester. Att vi alla också getts möjlighet att reflektera över vad som händer i omvärlden har självklart varit utvecklande. Innovation är något som växer snabbt och starkt och kan vi nu fånga upp våra medlemmars intresse och egna idéer kring innovation, så ser vi från Järnvägsklustret fram emot att vara med att bidra till rådgivning och länka samman olika medlemsföretag för att skapa affärer.


Vad ser du för utmaningar inför 2022?

– Pandemin är ju något som inte bara har förändrat förutsättningarna hos Järnvägsklustret, utan såklart även hos våra medlemmar. En utmaning vi har framför oss är att förstå våra medlemmars nya förutsättningar och arbeta utifrån det, säger Margareta.

 

En trendspaning järnvägsbranschen?

– Innovation kopplat till digitalisering ser jag som en trend som lyfts mer och mer. Här finns det stora möjligheter för våra medlemmar att söka finansiering för den typen av projekt. Det är definitivt en trend där vi jobbar med andra branschorganisationer, akademin och intresseföreningar. I detta arbete kan vi gentemot våra medlemmar vara den sammanhållande länken.


Vad vill ni i styrelsen se mer av 2022?

– Att skola och akademi förstår vikten av att öka kunskapen inom vår bransch, då järnvägsbranschen skriker efter resurser. Här behöver Järnvägsklustret som intresseorganisation tillsammans övriga i branschen göra en insats för att styra utbildningar mot behovet.

Dela detta inlägg

Denna webbplats använder cookies för att spara information på din dator och säkerställa att du får bästa möjliga erfarenhet av vår webbplats. Läs mer.